Wat is er belangrijker dan het (loopbaan)perspectief van de leerling? In deze module gaan de leerlingen daarmee aan de slag. In deze module staat de leerling zelf centraal. In uitdagende taken gaan leerlingen opzoek naar zichzelf: wie ben ik, wat vind ik leuk, waar ben ik goed en wat wil ik later gaan doen. Leerlingen maken in de basistaken stap-voor-stap een website waarin zij zelf centraal staan en gaan in de praktijk praktisch aan het werk.

 

Een belangrijke module voor elke vmbo-leerling, want als je jezelf een stukje beter kent wordt het makkelijker om vooruit te kijken en belangrijke keuzes te maken. Ook goed te gebruiken voor de onderbouw of tijdens het mentoruur.

IN DEZE MODULE.

Deze module bestaat uit een reeks basistaken en verwerkingstaken.

Kiezen

Basistaak, 2 lesuren
In deze taak staat het kiezen centraal. Keuzes maken is onderdeel van het leven, en soms kan dit heel lastig zijn. Want sommige keuzes die je maakt kunnen veel invloed hebben op het vervolg van je leven. Welke keuzes maak ik en waarom doe ik het zo? Met deze vraag gaan leerlingen aan de slag.

Welke keuze maak ik? 

Basistaak, 2 lesuren
Kiezen is moeilijk! Maar als je er bewust mee bezig bent, lukt het steeds beter. Want waarom kies je voor iets? Wat je drijfveer hierachter? In deze taak kijken leerlingen naar waarom ze voor iets kiezen, wat de motivatie is en hoe belangrijk prioriteiten stellen daarbij is.

Jouw toekomstig beroep

Basistaak, 2 lesuren
Hoe fijn is het als je nu al weet wat je later wilt worden? Helaas is dit voor de meeste leerlingen niet het geval. In deze taak gaan leerlingen kijken naar beroepen, werkvelden en richtingen. Ze zoeken antwoord op de vragen: Welk beroep wil ik later uitoefenen? Maar kan ik dat en wat moet ik daarvoor kennen en kunnen?

Welke opleiding?

Basistaak, 2 lesuren
In deze taak gaan leerlingen vervolgstudies onderzoeken. Als eerste beginnen ze bij het mbo; want hoe zit dat nou precies in elkaar? Wat is BOL en BBL? Welke opleidingen zijn er? Wat moet je daarbij doen? Leerlingen gaan op zoek naar de beste opleiding voor hun toekomstig beroep!

Presenteer jezelf

Basistaak, 2 lesuren
In deze afsluitende basistaak laten leerlingen zien wat ze allemaal geleerd hebben over zichzelf. Niet de antwoorden en oplossingen staan centraal tijdens het presenteren, maar juist het proces, hoe leerlingen hebben gewerkt en wat ze hebben geleerd.

Op onderzoek uit! 

Verwerkingstaak, 6 lesuren
Je leert pas echt hoe een bedrijf werkt als je er zelf bent geweest, met medewerkers hebt gepraat en het bedrijf hebt gezien met eigen ogen. In deze taak gaan leerlingen stap voor stap een bedrijfsbezoek voorbereiden en uitvoeren. Zo beginnen ze bijvoorbeeld met het bedrijf telefonisch te benaderen om een afspraak te maken, ze bedenken interviewvragen en doen na het bezoek een evaluatie.

Sollicitatievideo

Verwerkingstaak, 2 lesuren
Solliciteren kan spannend zijn, maar hoe zorg je ervoor dat je op een positieve manier opvalt? In deze taak leren leerlingen hoe je een goed sollicitatiegesprek moet houden en maken ze een sollicitatievideo ter ondersteuning van hun CV. Wie weet? Misschien is deze al meteen te gebruiken bij het vinden van een bijbaantje of stageplaats.

Ik heb een TOP-baan! 

Verwerkingstaak, 2 lesuren
In deze taak gaan leerlingen opzoek naar hun ideale baan. Samen met klasgenoten gaan ze brainstormen voordat ze zich gaan verdiepen in een beroep. Hoe ziet het beroep eruit? Wat zijn je taken en verantwoordelijkheden? Past dit beroep bij mij? Want wie wilt nou niet later zeggen, ‘Ik heb een TOP-baan!’.

AFRONDING.

Bij deze module heeft u de mogelijkheid om af te sluiten met een LOB-gesprek, hiervoor zijn in het docentenportaal diverse hulpmiddelen te vinden. Verder zijn er beoordelingsdocumenten beschikbaar voor een zelfbeoordeling en beoordeling medeleerling.  

DUUR.

GESCHIKT VOOR.

INZAGE.

Als u gratis inzage wilt in deze en andere SKILLS, THEMA of PROJECT modules voor de Nieuwe Leerweg, vul dan onderstaande gegevens in. Wij zorgen dat u binnen korte tijd toegang krijgt.

Liever een persoonlijk gesprek waarbij we samen door het nieuwe lesmateriaal heen gaan? Plan hier een afspraak in.