3D printen, een ontwikkeling die de laatste paar jaren steeds toegankelijker is geworden. In veel werkvelden is de 3D techniek essentieel: van 3D modellen in de architectuur tot 3D geprinte protheses in de zorg. In deze SKILLS module gaan leerlingen aan de slag met het 3D tekenen van eigen modellen en leren ze over de werking van een 3D printer. Dit doen ze met onder andere het gratis online tekenprogramma Tinkercad.

OPBOUW SKILLS.

IN DEZE MODULE.

Deze SKILLS module bestaat uit vier taken van twee lesuren.

Aan de slag met een 3D tekenprogramma

Basistaak, 2 lesuren
Hoe zit nu eigenlijk een 3D model in elkaar? In deze taak maken leerlingen kennis met de dimensies van een 3D object: de X, Y, en Z-as. In het programma Tinkercad gaan leerlingen deze kennis ook meteen toepassen, ze gaan een eigen 3D object ontwerpen.

3D tekenen voor de 3D printer

Basistaak, 2 lesuren
3D tekenen kan je doen voor verschillende uitkomsten, soms blijft een 3D ontwerp op je computer. Maak je een 3D ontwerp om geprint te worden dan zijn er bepaalde aspecten die belangrijk zijn om rekening mee te houden. In deze taak maken leerlingen een 3D tekening voor de 3D printer. Deze tekening gaan ze ook exporteren en printklaar maken.

3D printen voorbereiden

Basistaak, 2 lesuren
Elke 3D printer is anders en werkt anders. In deze taak gaan leerlingen eerst op onderzoek uit naar de 3D printer bij u op school. Ze leren over de werking van een 3D printer, het filament en het onderhoud. Uiteindelijk kunnen ze de taak eindigen met zelf iets te 3D printen.

Munten 3D tekenen

Verwerkingstaak, 2 lesuren
In deze taak gaan leerlingen aan de slag met het ontwerpen van eigen unieke munten, denk bijvoorbeeld aan consumptiemunten bij een concert, evenement of misschien wel de kantine op school.

AFRONDING.

Volgt.

DUUR.

GESCHIKT VOOR.

DE ONTWIKKELCIRKEL.

De uitgangspunten van de Nieuwe Leerweg heeft Dubbelklik verwerkt in een visuele weergave, een kernachtige samenvatting van de kaders.

SKILLS modules komen terug in de gele cirkel. Lees meer over de ontwikkelcirkel en het achterliggende onderwijsconcept.

VERWANTE SKILLS.

INZAGE.

Als u gratis inzage wilt in deze en andere SKILLS, THEMA of PROJECT modules voor de Nieuwe Leerweg, vul dan onderstaande gegevens in. Wij zorgen dat u binnen korte tijd toegang krijgt.

Liever een persoonlijk gesprek waarbij we samen door het nieuwe lesmateriaal heen gaan? Plan hier een afspraak in.