Mediawijsheid is het veilig en slim inzetten van alle beschikbare media om je heen. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, social media en het internet. Wil je deelnemen aan de huidige samenleving dan moet je mediawijs kunnen handelen. Voor het thema mediawijsheid zijn er verschillende SKILLS modules die leerlingen meenemen in de mogelijkheden en gevaren: Mediawijs, Mediabaas en Mediamaster.

 

In de SKILLS Mediamaster gaan leerlingen aan de slag met onderwerpen die vandaag de dag ontzettend leven, denk bijvoorbeeld aan de cancelcultuur, censuur in landen zoals China en de digitale detox.

OPBOUW SKILLS.

IN DEZE MODULE.

Deze SKILLS module bestaat uit vier taken van twee lesuren.

Cancelcultuur

Basistaak, 2 lesuren
Op social media je mening geven, kan dat nog wel? Veel mensen zijn bang om dan ‘gecanceld’ te worden, of dat nu een dag is nadat je je mening geeft of jaren later. In deze taak verdiepen leerlingen zich in het fenomeen: ‘cancelcultuur’. Want wat houdt het precies in? en hoe voorkom je dat jezelf ‘gecanceld’ wordt?

Media, internet en censuur

Basistaak, 2 lesuren
Even iets opzoeken op Google? Een filmpje kijken op YouTube? Informatie vinden op Wikipedia? Een film kijken op Netflix? Een foto posten op Instagram? Een berichtje sturen met WhatsApp? Voor ons hele normale dingen om te doen, maar woon je in China dan heb je pech, al deze apps en websites zijn daar geblokkeerd... In deze taak leren leerlingen wat censuur is en welke invloeden dat heeft op het internet in landen zoals China en Rusland.

Digital Detox

Basistaak, 2 lesuren
Detoxen is helemaal in! Bij een detox reinig je je lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Een digitale detox betekent eigenlijk hetzelfde: je reinigt jezelf van schermen, games, apparaten en social media. In deze taak kijken leerlingen naar hun eigen online gedrag en zoeken ze antwoord op vragen zoals: Wanneer ben je te lang online? Wat is de balans tussen digitaal leven en daadwerkelijk met mensen in het echt afspreken? Kortom: hoe zorg je voor gezonde mediagewoontes?

GIF

Verwerkingstaak, 2 lesuren
Een leuke taak waarbij leerlingen aan de slag gaan met alles rondom gifjes, de bewegende foto’s die je kunt versturen via bijvoorbeeld WhatsApp. Want waarom zou je iets typen als je ook gewoon een bewegende foto kan meesturen?

AFRONDING.

Volgt.

DUUR.

GESCHIKT VOOR.

DE ONTWIKKELCIRKEL.

De uitgangspunten van de Nieuwe Leerweg heeft Dubbelklik verwerkt in een visuele weergave, een kernachtige samenvatting van de kaders.

SKILLS modules komen terug in de gele cirkel. Lees meer over de ontwikkelcirkel en het achterliggende onderwijsconcept.

VERWANTE SKILLS.

INZAGE.

Als u gratis inzage wilt in deze en andere SKILLS, THEMA of PROJECT modules voor de Nieuwe Leerweg, vul dan onderstaande gegevens in. Wij zorgen dat u binnen korte tijd toegang krijgt.

Liever een persoonlijk gesprek waarbij we samen door het nieuwe lesmateriaal heen gaan? Plan hier een afspraak in.