Mediawijsheid is het veilig en slim inzetten van alle beschikbare media om je heen. Denk bijvoorbeeld aan de smartphone, social media en het internet. Wil je deelnemen aan de huidige samenleving dan moet je mediawijs kunnen handelen. Voor het thema mediawijsheid zijn er verschillende SKILLS modules die leerlingen meenemen in de mogelijkheden en gevaren: Mediawijs, Mediabaas en Mediamaster.

 

Leerlingen leren in de SKILLS Mediawijs veilig en slim gebruik te maken van diverse soorten media. In deze SKILLS module Mediawijs gaan leerlingen onder andere aan de slag met onderwerpen zoals privacy, nepnieuws en social media.

OPBOUW SKILLS.

IN DEZE MODULE.

Deze SKILLS module bestaat uit drie taken.

Privacy

Basistaak, 2 lesuren
Hoe zit het met je privacy op internet? Misschien denk dat dit wel goed zit, maar wat wordt er allemaal van jou online bijgehouden? Leerlingen gaan met deze vraag online op onderzoek uit. Verder kijken ze ook naar de gevolgen van wat er online staat, en: wat is namelijk het gevolg van gedachteloos iets op internet plaatsen?

Echt of nep?

Basistaak, 2 lesuren
Dankzij de oud-president van de Verenigde Staten Donald Trump is het begrip ‘Fake News!’ een wereldwijd begrip geworden. Wanneer kun je namelijk een bericht, foto of filmpje geloven? Wat is echt en wat is nep? In deze taak leren leerlingen hoe ze bijvoorbeeld nep nieuws, bewerkte foto’s en deep-fake video’s kunnen herkennen.

Social media bordspel

Verwerkingstaak, 4 lesuren
Social media platformen komen en gaan. Facebook is tegenwoordig niet meer interessant voor leerlingen, maar TikTok en Snapchat zijn helemaal in! In deze verwerkingstaak gaan leerlingen een eigen bordspel maken over social media. Een taak waarbij ze creatief aan de slag kunnen gaan!

AFRONDING.

Volgt.

DUUR.

GESCHIKT VOOR.

DE ONTWIKKELCIRKEL.

De uitgangspunten van de Nieuwe Leerweg heeft Dubbelklik verwerkt in een visuele weergave, een kernachtige samenvatting van de kaders.

SKILLS modules komen terug in de gele cirkel. Lees meer over de ontwikkelcirkel en het achterliggende onderwijsconcept.

VERWANTE SKILLS.

INZAGE.

Als u gratis inzage wilt in deze en andere SKILLS, THEMA of PROJECT modules voor de Nieuwe Leerweg, vul dan onderstaande gegevens in. Wij zorgen dat u binnen korte tijd toegang krijgt.

Liever een persoonlijk gesprek waarbij we samen door het nieuwe lesmateriaal heen gaan? Plan hier een afspraak in.