In de Nieuwe Leerweg is het belangrijk dat leerlingen bij organisaties en bedrijven kennismaken om praktijkopdrachten uit te kunnen voeren. Deze startmodule is ontwikkeld om de leerlingen goed voor te bereiden op deze bedrijfsbezoeken en ze bewust te maken van het belang van een onderzoekende houding.

 

In de taken binnen de basiskennis maken de leerlingen kennis met begrippen als: organisatiecultuur, organisatiestructuur, omgangsvormen, overlegvormen, functies binnen een organisatie, met daarbij uiteraard een koppeling naar de praktijk. De leerlingen leren zichzelf op een professionele manier voor te stellen. Daarnaast leren ze de basiselementen voor het doen van een onderzoek, zoals bijvoorbeeld het maken van een plan van aanpak voor een onderzoek en het houden van een interview.

IN DEZE MODULE.

Deze module bestaat uit een reeks basistaken en verwerkingstaken.

Kom maar binnen

Basistaak, 2 lesuren
In deze taak maken leerlingen kennis met allerlei begrippen die in veel organisaties worden gebruikt. Van bedrijfscultuur tot organogram. Wel zo handig dat je weet waarover gepraat wordt. Verder kijken leerlingen ook naar formele en informele omgangsvormen en (verwachte) kledingvoorschriften en bedrijfskleding.

Communicatie

Basistaak, 2 lesuren
In elk beroep is het belangrijk dat je duidelijk kunt communiceren. Dit is belangrijk voor het contact met bijvoorbeeld klanten of patiënten, maar ook voor de contacten met je collega’s. In deze taak oefenen leerlingen hoe je bij een bedrijf binnenkomt en jezelf kunt voorstellen op een professionele manier.

Feedback en mindset

Basistaak, 2 lesuren
Feedback heeft vaak een negatieve ondertoon, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! In deze taak leren leerlingen wat feedback is, hoe dit je kan helpen en hoe je zelf positieve feedback kunt geven.

Presentatievormen

Basistaak, 2 lesuren
Presenteren is iets wat je bij veel bedrijven terug ziet komen, bijvoorbeeld een productpresentatie voor de klant of een procespresentatie aan je collega’s. In deze taak maken leerlingen kennis met verschillende alternatieven voor een presentatie, zodat ze afwisselend leren presenteren.

Eindpresentatie

Basistaak, 2 lesuren
Bij deze taak kijken leerlingen samen terug op de module. Wat hebben ze de afgelopen weken gedaan en geleerd? Wat was leuk om te doen? Wat vonden ze interessant? Bij dit soort vragen staan ze stil.

Onderzoek het!

Verwerkingstaak, 6 lesuren
Leerlingen werken in deze taak aan verschillende onderzoeksvaardigheden. In groepsverband gaan ze een bedrijf onderzoeken door middel van een online onderzoek, interviews en een bedrijfsbezoek. Vragen die centraal staan zijn onder andere: wat is de bedrijfscultuur?

Bedrijven in de buurt!

Verwerkingstaak, 2 lesuren
In kleine groepjes gaan de leerlingen met een gerichte opdracht de wijk in om te ontdekken welke ondernemingen er in de buurt van de school gevestigd zijn. Daarbij maken zij een verdiepende opdracht over één van deze bedrijven.

Telefoneren

Verwerkingstaak, 2 lesuren
De leerlingen leren een zakelijke mail te schrijven en een zakelijk telefoongesprek te voeren.

AFRONDING.

Bij deze module is er een vaardighedentoets beschikbaar. Verder zijn er beoordelingsdocumenten beschikbaar voor een zelfbeoordeling en beoordeling medeleerling.  

DUUR.

GESCHIKT VOOR.

INZAGE.

Als u gratis inzage wilt in deze en andere SKILLS, THEMA of PROJECT modules voor de Nieuwe Leerweg, vul dan onderstaande gegevens in. Wij zorgen dat u binnen korte tijd toegang krijgt.

Liever een persoonlijk gesprek waarbij we samen door het nieuwe lesmateriaal heen gaan? Plan hier een afspraak in.