Het praktijklokaal, de plek waar je vooral veel doet. Extra belangrijk dus om tijdens zoveel actie te letten op de veiligheid.

IN DEZE MODULE.

Deze SKILLS module bestaat uit 4 taken van 2 lesuren.

Introductie veiligheid

Basistaak, 2 lesuren
Ongelukken (in een praktijklokaal) kunnen gebeuren, maar veel daarvan kunnen voorkomen worden. Een veilige werkomgeving is niet alleen fijn, het is ook wettelijk verplicht. Hoe veilig is jouw praktijklokaal en hoe veilig werk jij? Tijdens een aantal opdrachten in deze module gaan de leerlingen deze vragen onderzoeken. Eerst beginnen de leerlingen met het maken van een plattegrond van het praktijklokaal om de huidige situatie in kaart te brengen.

Ruimte en inrichting

Verwerkingstaak, 2 lesuren
Nadenken over de ruimte en inrichting van een praktijklokaal is een belangrijk thema in het veiligheidsplan van de school. Slechte verlichting, instabiele meubels of een geblokkeerde nooduitgang zijn allemaal risico’s voor de veiligheid. In deze taak maken de leerlingen een echte RI&E (Risico- inventarisatie en evaluatie) voor het praktijklokaal.

Gezondheid

Verwerkingstaak, 2 lesuren
Werknemers moeten het werk kunnen doen zonder gezondheidsproblemen op te lopen. Sommige ongezonde situaties merk je niet direct maar kunnen later wel effect hebben. De Arbowet gaat niet alleen over risico’s voor nu maar ook over gevolgen die je pas later merkt. Leerlingen voeren praktische onderzoeken uit in het praktijklokaal om erachter te komen welke lange termijn risico’s er kunnen zijn en welke maatregelen zij daarvoor kunnen nemen.

Gedrag

Verwerkingstaak, 2 lesuren
De grootste uitdaging met veiligheid is het menselijk gedrag. Een werkgever kan veel voorzorgsmaatregelen nemen maar als de werknemer daar niets mee doet heeft het weinig zin.

Om je op een veilige manier te kúnnen gedragen moet je weten wat er van je verwacht wordt. In deze taak gaan leerlingen meer leren over veilig gedrag en onderzoeken hoe veilig het gedrag is in het eigen praktijklokaal. Leerlingen leren onder andere over veiligheidssignalering (borden en symbolen) en afspraken in het eigen praktijklokaal.

DUUR.

GESCHIKT VOOR.

DE ONTWIKKELCIRKEL.

De uitgangspunten van de Nieuwe Leerweg heeft Dubbelklik verwerkt in een visuele weergave, een kernachtige samenvatting van de kaders.

SKILLS modules komen terug in de gele cirkel. Lees meer over de ontwikkelcirkel en het achterliggende onderwijsconcept.

VERWANTE SKILLS.

INZAGE.

Als u gratis inzage wilt in deze en andere SKILLS, THEMA of PROJECT modules voor de Nieuwe Leerweg, vul dan onderstaande gegevens in. Wij zorgen dat u binnen korte tijd toegang krijgt.

Liever een persoonlijk gesprek waarbij we samen door het nieuwe lesmateriaal heen gaan? Plan hier een afspraak in.