Met Virtual Reality is het ineens mogelijk geworden om vanuit huis de hele wereld te ontdekken. De piramides in Egypte van dichtbij bekijken, over een koord lopen bij de hoogste skyscrapers ter wereld of even een bezoekje brengen aan het internationale ruimtestation ISS – met Virtual Reality is het gewoon mogelijk! In het thema Virtueel op reis gaan leerlingen dit op een unieke manier zelf ervaren. Want waar wij Virtual Reality misschien zien als iets leuks, een spelletje of een gimmick – kan het voor andere mensen een uitkomst zijn om ervaring te beleven die anders misschien niet mogelijk zouden zijn.

OPBOUW THEMA.

VOOR DE PRAKTIJKGERICHTE PROGRAMMA'S.

Het THEMA Virtueel op reis sluit aan op verschillende praktijkgerichte programma’s voor De Nieuwe Leerweg. Voor elk programma is de module op maat ontwikkeld zodat het aansluit op de uitgangspunten, vaardigheden, werkvelden en vraagstukken.

IN DEZE MODULE.

Elk THEMA bestaat uit negen taken, op te delen in vier fases. Leerlingen beginnen een thema met het ontdekken van het vraagstuk. Vervolgens gaan ze hands-on aan de slag voor de opdrachtgever, daarna gaan ze projectmatig aan een vraagstuk werken die ze tot slot opleveren in de afronding.

Deel 1: Werkveld ontdekken

In taak één van het thema maken leerlingen kennis met het werkveld: Wat leeft en speelt er in het werkveld? Welke beroepen zijn er te vinden en welke studies moet ik daarvoor volgen? Hoe zien bedrijf eruit en hoe is bedrijfscultuur bij deze bedrijven?

Deel 2: Aan de slag voor de opdrachtgever

In de taken twee tot en met vijf gaan leerlingen aan de slag voor OnBeperkt Reizen. Ze vormen een projectteam, verdelen rollen en dompelen zich onder in de wereld van opdrachtgever. Leerlingen ontwerpen onder andere een eigen VR bril, bedenken en stellen eigen Virtual Reality reizen samen en bouwen een eigen virtuele wereld.

Deel 3: Projectmatig aan een vraagstuk werken

In de taken zes, zeven en acht gaan leerlingen aan de slag met het uitwerken van een vraagstuk. In taak zes krijgen de projectteams de opdracht om een vraagstuk te kiezen waarmee ze aan de slag willen gaan, hierbij kunnen ze kiezen uit vraagstukken gekoppeld aan de onderwerpen: gezondheid, globalisering, technologie en duurzaamheid. Vervolgens gaan leerlingen volgens de stappen van een gebruikersgericht project aan de slag om dit vraagstuk uit te werken.

Deel 4: Afronding

In taak negen sluiten leerlingen het thema af. Dit doen ze door de uitkomsten en resultaten van het gebruikersgericht project te delen en presenteren op een interactieve en vernieuwende manier.

MAAK KENNIS MET DE OPDRACHTGEVER.

Leerlingen gaan aan de slag voor de stichting OnBeperkt Reizen. Deze stichting houdt zich bezig met het organiseren van reizen, vakanties en ervaringen voor mensen die beperkt zijn (op welke manier dan ook). Denk bijvoorbeeld aan mensen met een lichamelijk beperking waardoor ze niet kunnen vliegen of lang in de bus kunnen zitten, mensen in de bijstand die niet het geld hebben om met een heel gezin te reizen of mensen die ouder zijn en vanwege de leeftijd niet meer kunnen reizen.

PROJECTMATIG AAN DE SLAG.

In THEMA modules gaan leerlingen aan de slag met een vraagstuk, dit doen ze volgens een projectmatige aanpak. Hierbij doorlopen ze de fases: Voorbereiden, Inleven, Begrijpen, Bedenken, Maken, Testen en Opleveren. Per fase zijn er opdrachten en werkvormen die leerlingen op een gestructureerde wijze helpen om tot een succesvol eindresultaat te komen.


De structuur van projectfases en opdrachten is ook terug te vinden in de PROJECT modules, dit zijn modules waarmee je aan de slag kan gaan met eigen vraagstukken van bedrijven en opdrachtgevers bij uw school in de buurt! Hiermee zijn THEMA modules een ideale opzet naar de PROJECT modules.

DUUR.

GESCHIKT VOOR.

DE ONTWIKKELCIRKEL.

De uitgangspunten van de Nieuwe Leerweg heeft Dubbelklik verwerkt in een visuele weergave, een kernachtige samenvatting van de kaders.

Lees meer over de ontwikkelcirkel en het achterliggende onderwijsconcept.

VUL THEMA'S AAN MET SKILLS.

INZAGE.

Als u gratis inzage wilt in deze en andere SKILLS, THEMA of PROJECT modules voor de Nieuwe Leerweg, vul dan onderstaande gegevens in. Wij zorgen dat u binnen korte tijd toegang krijgt.

Liever een persoonlijk gesprek waarbij we samen door het nieuwe lesmateriaal heen gaan? Plan hier een afspraak in.